De ce am ales să fim prima grădiniță tech din România

 

 

„The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn”. – Alvin Toffler

 

Trăim, de ceva timp, în era tehnologiei și astăzi nu mai este de ajuns doar să afirmăm acest lucru, ci a venit momentul să ducem lucrurile la un alt nivel și să ne îndreptăm atenția asupra efectelor uimitoare pe care tehnologia le are asupra oamenilor și, mai important, asupra copiilor.

 

În timp ce, în România, tehnologia este, în continuare, un subiect sensibil de abordat atunci când vorbim despre copii, din ce în ce mai mulți cercetători din Statele Unite ale Americii au început să studieze modul în care, folosită echilibrat, ajută la dezvoltarea celor mici. Iată care sunt cele mai interesante concluzii ale unor studii citate în cartea „Young Children and Families in the Information Age – Applications of Technology in early Childhood”:

 

  • copiii cărora li se permite, acasă, să folosească laptopul sau computerul sunt mai dezvoltați din punct de vedere cognitiv decât cei cărora nu li se permite acest lucru;
  • copiii care au acces la internet au rezultate mai bune la testele de citit și, în general, note mai mari în comparație cu cei care au acces limitat;
  • preșcolarii care folosesc internetul sunt mai pregătiți pentru școală decât cei care nu o fac;
  • acei copii care, încă de la o vârstă fragedă, sunt expuși educației STEM (Science, Technology, Engineering, and Math) și codurilor de programare au mai puține stereotipuri de gen referitor la carierele din domeniul științei, al tehnologiei, al ingineriei și al matematicii și întâmpină mai puține obstacole atunci când se decid să intre, din punct de vedere profesional, într-unul dintre cele patru domenii.

 

Cum folosim echilibrat tehnologia

 

La Teko Kindergarten, fiecare lecție începe cu o prezentare la videoproiector, după care cei mici sunt încurajați să folosească internetul pentru a se documenta mai mult despre informațiile pe care le-au aflat: fie prin filmulețe pe Youtube, fie printr-o simplă căutare pe Google. Și aventura nu se termină aici!

 

A: Tehnologia și turta dulce

 

Săptămâna trecută, cei mici au învățat despre istoria turtei dulci: cum și de ce a apărut și cum se folosea în trecut, despre povestea lui Hansel și Gretel, scrisă de Frații Grimm, și despre celebra căsuța din turtă dulce. După ce au urmărit o prezentare pe acest subiect, au căutat pe internet mai multe informații despre căsuța din turtă dulce și au aflat că ea nu exista înainte de poveste și că, abia după, a devenit foarte populară în rândul brutarilor din toată lumea. Apoi, s-au informat din materialele pe care le-au găsit în sala de clasă: au luat cartea cu povestea lui Hansel și Gretel, s-au uitat la imagini și au cerut mai multe detalii despre ce s-a întâmplat. Când au avut toate informațiile necesare, s-au apucat și au făcut… o casă din turtă dulce. Au folosit mixerul, furculița și alte instrumente, au făcut turta dulce propriu-zisă, au proiectat căsuța și au băgat bucățile de aluat la cuptor. Când au fost gata, le-au lipit și le-au transformat în căsuța din poveste!

casuta de turta dulce la gradinita

 

B: Tehnologia și comunicarea

 

Într-o altă zi, am vorbit despre istorie, iar una dintre lecții a fost despre istoria comunicării, care le-a fost prezentată sub forma unei filmuleț pe care l-au urmărit la videoproiector. Copiii au aflat că, înaintea telefonului mobil modern, a existat și un telefon fix, cu disc, pe care au avut voie să-l desfacă. Așa au aflat ce se află în spatele carcasei și cum stă treaba cu transmisia sunetului. Ca experiența să fie una și mai interesantă, au analizat, totodată, și un smartphone și au descoperit diferențele dintre cele două telefoane.

 

Le-am povestit și despre Codul Morse și au început, fizic, să-l construiască din diverse obiecte pe care le-au găsit în clasă. Pentru că nu le era foarte clar cum se codifică o literă, au căutat filmulețe pe Youtube și mai multe informații pe Google. Au fost atât de încântați, încât și-au propus singuri teme pentru acasă!

 

copii si google

 

C: Tehnologia, în formă fizică

 

Cei mici lucrează, în mod obișnuit, pe laptop și au avut o reală surpriză în momentul în care au văzut pentru prima dată o unitate centrală! După ce au aflat ce este, i-au desfăcut carcasa, au văzut ce se întâmplă în interior și am vorbit cu ei despre procese, despre RAM, despre memorie și despre cum funcționează.

 

Resurse pentru viitor

 

Toate activitățile pe care le-am inclus în activitățile zilnice de la grădiniță le permit celor mici să-și dezvolte nivelul fizic (își antrenează motricitatea fină și pe cea grosieră), nivelul cognitiv (fac corelații între teorie și practică), nivelul social (își împărtășesc ideile, ipotezele și concluziile cu ceilalți copii) și nivelul de a-și proiecta instrumente educaționale (vin cu soluții care îi ajută să aprofundeze informațiile pe care le primesc).

 

În fiecare zi, îi ajutăm să-și dezvolte încrederea în forțele proprii și îi provocăm să fie curajoși și cutezători. Cu alte cuvintre, să fie capabili să abordeze orice subiect fără frică. Iar această lecție este una pe care o învață pentru întreaga viață. Atunci când vor fi adulți și vor avea dificultăți, se vor întoarce în timp, într-un moment când au înregistrat o victorie. Iar acel moment unic se află în copilărie. De fiecare dată când își vor pune la îndoială abilitățile, vor avea de unde să-și ia resursele necesare ca să ajungă la rezultatele pe care și le doresc.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ne-am propus să fondăm prima grădiniță tech din România. La Teko Kindergarten, le oferim copiilor instrumentele necesare care să-i ajute să facă acele conexiuni fără de care orice informație, dacă nu este procesată de creier, este pierdere de timp. La fel și tehnologia, când nu este folosită într-un mod structurat și echilibrat. Și abia atunci poate deveni periculoasă!

1 thought on “De ce am ales să fim prima grădiniță tech din România”

  1. Pingback: De ce este Teko Kindergarten altfel? | Teko Kindergarten Blog

Comments are closed.