De ce este Teko Kindergarten altfel?

„The person who follows the crowd will usually go no further than the crowd. The person who walks alone is likely to find himself in places no one has ever seen before”. – Albert Einstein

 

Credem cu tărie că schimbarea, acea schimbare care poate fi susținută pe parcursul întregii dezvoltări a unui om, începe în copilărie. Acesta este motivul real pentru care ne-am asumat, încă de la început, un obiectiv foarte greu de atins: să schimbăm sistemul de educație din România. Dar, până să ajungem acolo, ne mulțumim cu victorii mai mici: încercăm, constant, să-l îmbunătățim prin ceea ce facem.

 

Grădinița altfel

 

Am vrut ca Teko Kindergarten să nu fie încă o grădiniță care să-i limiteze în vreun fel pe copii, ci o grădiniță care să-i pregătească pentru viitor. Pe scurt, o grădiniță altfel. Iar întrebarea care se impune după o astfel de afirmație și pe care o primim cel mai des din partea părinților este următoarea: „De ce este Teko Kindergarten altfel?”.

 

În primul rând, Teko Kindergarten este prima grădiniță tech din România. Apoi, sistemul educațional este unul experiențial, creat de noi pe baza cunoștințelor pe care le-am dobândit în acest domeniu, pe parcursul mai multor ani. Dar asta nu este tot!

 

Cum suntem altfel? Prin activități practice, prin momente de reflecție și prin întrebări, îi provocăm pe copii să caute nu doar o soluție, ci mai multe. Fie că mai descoperă o altă utilitate interesantă a tehnologiei, fie că învață lucruri noi la orele de Engleză, la cele de Educație fizică sau la cele de Educație posturală, nu ne oprim la primul nivel de cunoaștere, ci reușim să ajungem cu ei la niveluri foarte înalte. Scopul nostru este să-i stimulăm în așa fel încât să-și actualizeze informațiile și, mai apoi, să înceapă să le folosească pe cele noi.

DSC02439

Lucrăm în echipă

 

Cum educația este un proces complex, toate lucrurile frumoase care se întâmplă la Teko Kindergarten sunt rezultatul unei munci de echipă, care îl are în centru pe copil. Chiar dacă este o grădiniță altfel, nimic din ceea ce facem astăzi nu ar fi fost posibil dacă părinții copiilor înscriși la grădiniță nu și-ar fi dorit ca cei mici să primească o educație diferită, una care să aibă impactul pe care și-l doresc. Așadar, totul începe cu părinții. Odată ajunși la grădiniță, cei cărora le revine rolul de a-i ajuta pe cei mici să descopere lumea din jurul lor sunt educatorii.

 

Concret, fiecare actor își are rolul lui bine definit. Din acest motiv, este foarte important ca ceea ce se întâmplă la grădiniță să fie continuat acasă. La fel de important este și ca ceea ce se întâmplă la grădiniță să nu intre în contradicție cu ceea ce se crede acasă.

 

 

Viața de după grădiniță

 

Ce ne motivează cu adevărat este gândul că prichindeii care ne trec astăzi pragul se vor transforma în adulții responsabili de mâine. Atunci când vor termina grădinița, vor fi capabili să facă față situațiilor în care se vor regăsi pentru că, atunci când sunt provocați permanent, copiii sunt mai spontani, au mai multă încredere în forțele proprii și sunt mult mai curioși să afle lucruri noi.

 

Noi vrem să credem că, indiferent de drumul pe care și-l vor alege în viață, vor reuși ceea ce își vor propune pentru că le dăm toate instrumentele necesare ca să fie pregătiți pentru ceea ce va urma: obiceiul de a pune întrebări, de a nu se mulțumi cu primul răspuns și, apoi, de a fi selectivi cu informațiile pe care le primesc.

 

Nimic nu este imposibil

 

În cele cinci luni de când am deschis Teko Kindergarten, ne-am dat seama că obiectivul pe care ni l-am propus nu este imposibil și că, dacă ai suficientă răbdare, consecvență și perseverență, lucrurile pe care ți le dorești se întâmplă. Chiar dacă nu în ritmul dorit.

 

Despre noi, am învățat că putem. Să schimbi ceva în sistemul de educație din România nu este simplu, ba dimpotrivă. Sunt multe obstacole și foarte multe bariere – mentale, fizice și birocratice -, dar, dacă ești îndeajuns de motivat, lucrurile pot ajunge pe făgașul cel bun. Încă nu ne apropiem de final, dar știm că, până acum, am mers în direcția potrivită. Și nu ne oprim!