fbpx

Piramida învățării / Taxonomia lui Bloom

Ce este taxonomia lui Bloom?

Există teorii ale învățării care deși nu aparțin ultimilor ani sunt de o actualitate incontestabilă, dovadă a importanței și aplicabilității lor. Astăzi vorbim despre taxonomia Bloom, ierarhie a proceselor cognitive realizată în 1956 de Benjamin Bloom cu scopul de a explica etapele de a atinge un obiectiv educațional.

De-a lungul timpului taxonomia a suferit modificări și adăugiri, ajungând în prezent să numere 6 etape prin care orice persoană este nevoie să treacă pentru a asimila un concept.

Iată cele 6 etape:

1. Reamintirea: presupune observarea măsurii în care o persoană recunoaște și își aduce aminte de obiectul sau conceptul respectiv.
2. Înțelegerea: se referă la gradul în care o persoană poate emite păreri proprii despre un concept/obiect privind interpretarea proprie, clasificarea acestuia, comparația și explicarea elementelor de funcționalitate ale respectivului obiect sau concept.
3. Aplicarea: presupune testarea unui procedeu de întrebuințare a obiectului în cauză.
4. Analiza: presupune descompunerea obiectului în părți și analizarea părților componente.
5. Evaluarea: se referă la emiterea de judecăți pe baza unor criterii și standarde.
6. Creația: combinarea mai multor elemente pentru a crea ceva nou sau crearea unei noi structuri care să susțină scopul și întrebuințarea respectivului obiect.

 

TK_0056

 

Cum funcționează?
 

Taxonomia lui Bloom este una principalele teorii ale învățării la Teko Kindergarten. Educatorii folosesc zilnic acest instrument pentru a observa în ce măsură copiii au asimilat și acomodat informațiile prezentate. În clipa în care observăm că o anumită etapă nu este atinsă, ne întoarcem la treapta anterioară pentru a aprofunda și a explica, iar apoi folosind metoda experiențială asimilăm conceptele studiate.

Ceea ce este cu adevărat interesant la taxonomia lui Bloom este că poate fi folosită în orice context pentru a fixa concepte și pentru a transforma chiar momentele de explorare în momente de achiziții educaționale.

Să luăm un exemplu care se poate regăsi în orice casă pentru a ilustra cum decurge un proces educativ prin întrebări pe taxonomia lui Bloom. Aduceți o pâlnie pe care o așezați în fața copilului.

1. Reamintirea: ”Ce este acest obiect?” – dacă această etapă nu se îndeplinește este nevoie să introduceți conceptul de pâlnie – ce este și care este scopul unei pâlnii, în timp ce copilul explorează pâlnia.
2. Înțelegerea: ”Din ce material este făcută? Ce culoare are? Ce formă are? Care sunt părțile ei componente?”
3. Aplicarea: ”Hai să o testăm!”
4. Analiza: ”Ce ai observat când ai turnat apa în pâlnie?”
5. Evaluare: ”De ce crezi că partea superioară a pâlniei e mai mare și cea inferioară mai mică? Ce s-ar întâmpla dacă am întoarce invers pâlnia când turnăm apă?”
6. Creația: ”Cum altfel ar arăta o pâlnie? Dacă ar fi să inventezi un instrument pentru a transfera apa dintr-un vas în altul, cum ar arăta el?”

 

TK_0130

Provocarea săptămânii 🙂
Credem că rolul educațional este acela de a provoca cât mai mult partea superioară a piramidei lui Bloom – analiză, evaluare, creație – astfel că investim constant în emiterea ipotezelor sau în exerciții de brainstorming pentru a antrena creativitatea.

Un joc des întâlnit în curriculum Teko este ”20 de întrebuințări ale unui obiect”, astfel că vă lansăm provocarea de a încerca alături de copii să găsiți cel puțin 20 de idei de folosință pentru un obiect din casă (pix, cană, tablou, farfurie, pantof etc).

O săptămână minunată!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *